MATARKA és egyéb hasznos cucc

babelblog

Miután ma a harmadik hivatalos svájci nyelv, az olasz, a mi babelbogunkban szóhoz jutot, gondolom itt az ideje, hogy a magyar nyely is jelen legyen nálunk. Sajnos nem sikerült magyarnyelvü kollegát találnunk, akinek kedve és ideje lenne, a babelblogban idöként valami apróságot írni, ezért én írok egy pár sort.

Napokban a H-Net keretében müködö Habsburg-listán fen ált a kérdés, hogy melyik magyar történészettudományos folyóirat fontos és hogy mi található a hálózaton.

matarka550.jpg

Nos, itt egy pár tip: A MATARKA például egy nagyon hasznos bibliográfiai adatbázis, ahol remekül lehett kutatni. Sok folyóirat található a Central and Eastern European Online Library-ban. Természtesen a Magyar Elektronikus Könyvtár nem hiányhozhat a rövid felsorolásban. Ide tartozik szintén az Elektronikus Periodika Archivum és Adatbázis:

The Electronic Periodicals Archive & Database (EPA) is the initiative of the Hungarian Electronic Library (MEK) aimed at creating a bibliographic database and register of the Hungarian e-periodicals and providing hosting services to certain ongoing resources. The main task of the EPA-services is to produce and maintain a centralized, well-organized and searchable database of the metadata and access information of the Hungarian e-journals, and to promote the publication and distribution of these resources, with technical support and good practice standards, thus providing better access to this type of content.

Nagyon sok – részben fontos – történelmi anyag és forrás az Arcanum kiadónál jelent meg CD-ROM vagy DVD publikácioként. Egy ideig a digitális anyag egyik része ingyen a hálozaton volt – de sajnos már ugy látom nincs …

P.S.: Nagyon örülnénk, ha a babelblog csapat magyarnyelvü támogatást kapna. Jelentkezéseket és ajánlatokat ide kérjük küldeni: babelblog@histnet.ch! Köszönjük!

2 Gedanken zu „MATARKA és egyéb hasznos cucc“

  1. Kedves Kollégák!

    Az Arcanum kiadó elektronikus adatbázisainak egy része elérhet? itt: http://www.arcanum.hu/oszk. Az el?bbi listából kimaradt az Eruditio projekt.http://www.eruditio.hu. Ez a Kárpát-medence koraújkori olvasmánytörténetével kapcsolatos adatbázis. Rövid ismertet? németül és angolul is elérhet? itt. Szeretném még megelmíteni a Humán Szakirodalmi Adatbázist (HUMANUS) is: http://bodza.bibl.u-szeged.hu:9802/human. Ez egy most induló szolgáltatás. A magyar nyelv? társadalomtudományi kutatások bibliográfiája. Sajnos még kevés adat van benne, de érdemes használni.

    Üdvözlettel:

    Hegyi Ádám

  2. Vielen Dank für diese Ergänzungen. Für alle Kolleginnen und Kollegen, die – aus irgendeinem Grund – der ungarischen Sprache nicht mächtig sein sollten: Der Eintrag stellt einige sehr hilfreiche bibliographische Datenbanken und Volltextsammlungen zur ungarischen Geschichte vor.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert